Blocky Pics is supported by

 

SMX GP @ Roggenburg

Etienne Bax/Nicolas Musset met twee overwinningen richting titel

De voorlaatste Grand Prix was in Duitsland, in Rudersberg. De MSC Wieslaufthal e.V. is een bekend club in het Wereldkampioenschap zijspancross. De club organiseerde reeds vele Grand Prix’s en daarvoor wedstrijden voor het Duits Kampioenschap. Het was dit jaar de 58e organisatie met opnieuw de GP Zijspannen als hoofdprogramma. Het bijprogramma bestaat in Rudersberg altijd uit de feesttent waarin het vanaf de vrijdagavond al groot feest was met diverse optredens. Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks kwamen naar Rudersberg met een opdracht, de achterstand van 30 punten op de WK-leiders Etienne Bax/Nicolas Musset verkleinen om zo nog een kleine kans te houden op het behalen van de titel tijdens de finale GP in Markelo. In die opdracht slaagden de achtervolgers in het WK niet. Etienne Bax/Nicolas Musset waren heer en meester in Rudersberg en gaven helemaal niemand maar de kans om in de buurt te komen. Twee keer reden Bax/Musset de wereldtop zoek in de stijl van de kampioenen.
Zaterdag
Dit jaar waren er 37 teams in Rudersberg. Dat was in eerdere jaren wel anders. Toen kwam zo’n beetje iedereen in Rudersberg rijden en feesten. De zaterdag was kil en nat wat de trainingen en kwalificaties niet eenvoudig maakten. De baan was op diverse punten aangepast en verbeterd. De berucht kombocht, vaak een scherprechter, was eruit. Dat was eigenlijk wel jammer want dit was nu net een gedeelte waar ervaring, inzicht en stuurmanskunst om de hoek kwam kijken om deze sectie telkens goed door te komen. Zeker als andere teams daar in de problemen kwamen en er iedere ronde goed opgelet moest worden waar het beste te rijden. Maar menig rijder was blij dat deze, zeker bij natte condities, bocht niet meer in het parcours besloten was. Nieuw waren een sectie met woops en er waren wat grote sprongen toegevoegd. Vanuit het rennersveld klonken positieve reacties op deze veranderingen.
Pre-kwalificaties
In de ochtend tijdens de vrije en pre-kwalificaties was het eigenlijk een wat saaie bedoening. Mede door de regen deden de teams hun verplichte dingen. De baan werd goed verkend, de motor afgesteld en in de pre-kwalificaties moest op een geschikt moment even een snelle ronde gemaakt worden. Door de kille en natte omstandigheden zag het er allemaal niet zo inspirerend uit. In de vrije trainingen waren in de B groep verrassend de Zwitserse broers Christophe en Maxime Cuche het snelst voor Davy Sanders/Eduard Soenens en de broers Cermak. Giraud/Mucenieks noteerden de 4e tijd. In de eerdere groep stonden de Nederlanders Etienne Bax en Daniel Willemsen gewoon fier bovenaan voor de Franse jongelingen de broers Thomas. Dat was in de pre-kwalificatie van groep A niet anders. De snelste tijd werd op de klokken gereden door de leiders in het WK Etienne Bax met zijn Franse bakkenist Nicolas Musset. Daniel Willemsen/Robbie Bax waren ruim twee tellen langzamer en daarmee 2e in deze tijdtraining. De 3e tijd was voor de Belgisch-Franse combinatie Arne Dierckens/Luc Rostingt gevolgd door Kert Varik die Lauris Daiders in de bak had. In de andere groep hadden de Tsjechen Tomas en Ondrey Cermak op hun WSP Mega de snelste tijd voor Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks. Marvin Vanluchene, die de rest van het seizoen zal afmaken met de Oostenrijker Patrick Schneider, noteerde de 3e tijd voor zijn landgenoten Sanders/Soenens. De Belgen werden gevolgd door Hermans en Veldman.
1e Kwalificatie
De start in de 1e kwalificatie was vals. Het starthek viel niet goed. Bij de 2e start was het Bax die juist voor de Engelsen Wilkinson en Brown de leiding nam. Dat trio ging er als een speer vandoor wat de broers Thomas op plaats 4 niet konden volgen. De jonge Franse broers hielden aanvankelijk stand tegen Dierckens en hadden later ook geen ontzag voor Willemsen/Bax. Willemsen wist de broers Thomas te passeren maar toen waren de drie leiders als lang weg. Vooraan stond er geen maat op Bax. De twee Engelsen Wilkinson en Brown hadden het ook veel te druk met elkaar. Brown was duidelijk wat sneller maar kon geen plaats op het natte circuit vinden om Wilkinson te passeren. De Engels kampioen verspeelde in de slotronde zelfs zijn zekere 3e plaats als door de gladheid de bocht gemist werd en Brown rechtdoor in de strorollen schoof. Voor de WSP-Zabel teruggetrokken en weer aangetrapt was, waren Willemsen/Bax al voorbij die zo de 3e plaats alsnog toegeschoven kregen. Brown werd 4e. De 5e plaats ging naar Janis Daiders/Kaspars Stupelis die vanuit het middenveld weer teruggekomen waren. Thomas hielt een 6e plaats over aan zijn goede start. Kert Varik werd 7e gevolgd door Mike Keuben/Zac Snell die een week eerder nog de EK IMBA in Oss reden en nu weer bij in de Grand Prix aan de start stonden. Marcel Faustmann had hulp van de ervaren Marius Strauss en dat was ook duidelijk te zien. Faustmann reed sterk en kwalificeerde zich keurig op plaats 9. Andreas Closhe had in Roggenburg afscheid genomen van Andres Haller en moest dus een vervanger vinden. Dat werd Han van Hal. De nieuwe combinatie kon gelijk de mouwen opstropen want na de openingsronde kwamen Clohse/Van Hal als 13e door. Met een 10e plaats kon het nieuwe duo zich plaatsen. Een mooi resultaat en directe kwalificatie in hun thuis GP via de 11e plaats voor de jonge broers Joachim en Philipp Reimann. De laatste kwalificatieplaats was voor de Belgische broers Janssens. Geen resultaat voor Gert van Werven/Siebe v.d. Putten die geen ronde gemaakt hadden. Arne Dierckens/Luc Rostingt moesten ook na de herkansing. Zij vielen uit met mechanische pech terwijl ze 6e in de race lagen.
2e Kwalificatie
Kopstart voor Koen Hermans/Kenny van Gaalen. Davy Sanders/Eduard Soenens kwamen als 2e weg en waren de Franse favorieten Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks te vlug af. Dat mocht twee rondjes duren voordat Giraud er genoeg van had en Sanders voorbij stak. Weer twee rondjes later was ook Hermans gezien en namen Giraud/Mucenieks de leiding over. In hun kielzog slopen Julian Veldman/Ben v.d. Bogaart mee. Halverwege de strijd wist Veldman voorbij Hermans te komen en behield ook knap de aansluiting met Giraud. Hermans als 3e kon dat niet zeggen, die zag de twee leiders ver weglopen. Na de finish werd Hermans de 3e plaats ontnomen door een straftijd voor geluidsoverschrijding. Zij werden teruggezet naar plaats 8. Sanders moest in de wedstrijd flink aan de bak om de 4e plaats vast te houden tegen de fel strijdende broers Cermak. Dat lukte zodat Sanders uiteindelijk als 3e kwalificeerde en Cermak als 4e. De Finse broers Kunnas reden zo tussen kopgroepjes en de grote groep die streed voor de resterende kwalificatieplaatsen wat de Finnen de 5e plaats opleverden. Jan en Jeroen Visscher reden voorop in die grote groep en hielden de boel mooi op zodat er een spannende strijd ontstond. Visscher moest pas capituleren als Vanluchene vanaf de 11e plaats terugreed en de leiding in deze groep, op plaats 7, overnam. Even later ging de jonge Belg weer ergens in de fout en verloor weer twee plaatsen. Al met al een felle strijd tussen Visscher, Vanluchene, Justin Keuben, Cerny en de Engelse teamleden Kinge en Foden. Allen waren wel zeker van plaatsing mits de finish bereikt zou worden. Maar onderling werd er fel gestreden voor de beste plaatsen. Marvin Vanluchene/Patrick Schneider wonnen op ervaring en snelheid de strijd en kwamen zo als 6e uit deze kwalificatie. Justin Keuben/Dion Rietman pakten een zeer goede 7e plaats voor de teruggezette Hermans/Van Gaalen. Kinge, Cerny, Visscher en Foden mochten allemaal direct door. Silvio Senz, nu met Michael Klooz, naast zich had geen schijn van kans en kwam op grote achterstand als 13e binnen.
Herkansing
Zoals verwacht klasseerden Dierckens, Cuche en Van Werven zich nog eenvoudig voor de GP via de herkansing. Als 4e wisten ook Rene Stalman/Jens Mans door te komen en dat mag opvallend genoemd worden. Duitsland kreeg met Marcus Prokesch/Patrick Schmidt nog een extra rijder. De laatste plaats ging naar Markus Normak/Karl-Albert Kasesalu. De reserves van dienst werden Hroch en Boukal beide uit Tsjechie.

Zondag

Het had het grootste deel van de nacht geregend. Dat had de baan er niet beter op gemaakt. De Warm-Up training werd dan ook niet door iedereen benut. 20 van de 32 teams kwamen op de baan. De anderen vonden het beter het materiaal schoon te houden voor de 1e manche. Dat het lastig was ondervonden Jan en Pavel Boukal die onderin vast kwamen te staan en ruim 20 minuten bezig waren om boven te komen. Julian Veldman/Ben v.d. Bogaart trainden juist lang om goed gevoel op deze natte baan te krijgen. Dat resulteerde in de snelste rondetijd in deze vrije training voor Daniel Willemsen/Robbie Bax en Etienne Bax/Nicolas Musset. De Nederlanders bleken dus klaar te zijn voor de strijd op de glibberige baan.
1e manche
Etienne Bax en Nicolas Musset bleken er zeker meer dan klaar voor te zijn. Bax en in zijn kielzog Stuart Brown waren werkelijk als een pijl uit de boog weg en kwamen ruim voor de anderen door de eerste lussen. Eindelijk eens goed mee in de start Janis Daiders/Kaspars Stupelis die na de openingsronde als 3e doorkwamen. Dan blijkt het Letse duo meer dan competitief. Brown werd snel ingehaald waarna Daiders het duel moest aangaan met Veldman/V.d. Bogaart die even later ook voorbij Brown/Millard gekomen waren. Julian Veldman/Ben v.d. Bogaart vlogen er vol in en probeerden het meerdere malen maar de stugge Letten lieten zich niet verschalken. Het duel eindigde uiteindelijk als Veldman onderin in de baan tot stilstand kwam en later als 10e zijn weg kon vervolgen. De posities werden wel vrij vlot ingenomen. Door de vele regenval was er een goed spoor en verder waren wat markante punten vereenvoudigd zodat iedereen nu snel kom rondkomen. Bax/Musset waren van een andere planeet en reden ver vooruit voor een werkelijke klinkende overwinning. Dit is de stijl van de wereldkampioen. Echt niemand kwam in de buurt en Daiders/Stupelis als 2e kwamen dolgelukkig met 13 seconden achterstand binnen. De 3e plaats ging naar de Franse/Lets combinatie Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks. De uitdager in het WK waren als 7e gestart en moesten dus rap wat goedmaken. Vlot ging het passeren van de broers Cermak die als 6e gestart waren maar Daniel Willemsen/Robbie Bax wilden niet toegeven. Willemsen en Giraud duelleerden lang en wisten intussen ook Brown/Millard te passeren. In het laatste kwart van de race wist Giraud eindelijk voorbij de 10-voudig wereldkampioen te komen. Even later zakten Willemsen/Bax terug tot alle toprijders als gevolg van een gebroken bakwiel. Het wiel zwabberde alle kanten op en Willemsen mocht van geluk spreken de finish nog te halen. Dat gaf Brown/Millard de 4e plaats gevolgd door de broers Cermak die eigenlijk de hele race achter de kopgroep aangereden hadden. Datzelfde gold voor Brett Wilkinson/Dan Chamberlain die continue achter Cermak toerden. Willemsen wist de boel op de 7e plaats binnen te brengen. De 8e plaats ging naar Marvin Vanluchene/Patrick Schneider. Veldman/V.d. Bogaart kwamen terug in de race als 10e en haalden Sanders/Soenens weer terug. Zij zouden zeker niet tevreden zijn met hun 9e plaats na hun prachtige duel met Daiders/Stupelis om de plaatsen twee en drie. Davy Sanders 10e, Gert van Werven 11e en Kunnas 12e en ook de laatste rijders in dezelfde ronde als winnaar Bax/Musset. Punten waren er ook voor de neven Keuben. Mike Keuben met Zac Snell scoorden er 6 op plaats 15, Justin Keuben met Dion Rietman eentje minder op plaat 16. Geen punten voor Koen Hermans/Kenny van Gaalen die uitvielen.
2e manche
De zon was erbij gekomen en maakte dat het tweede deel van de dag aangenaam vertoeven was in Rudersberg. Vanuit een onmogelijke 16e startplaats pakten Koen Hermans/Kenny van Gaalen de kop voor Marvin Vanluchene/Patrick Schneider en Etienne Bax/Nicolas Musset. Na een halve ronde was Bax al voorbij Vanluchene en bij de twee doorkomst zaten de leiders in het WK weer voorop. Giraud/Mucenieks zagen het gevaar en schoven van plaats 4 snel naar plaats 2 om te proberen Bax partij te geven. Daarin slaagde de Fransman niet. Bax/Musset legden er de duimen op en reden een hels tempo waar Giraud/Mucenieks niet tegen bestand waren. Als 3e schoven Daniel Willemsen/Robbie Bax in stelling. Willemsen was achter Giraud gestart en volgde het spoor goed. Maar ook voor Willemsen gold dat aanpikken bij het tempo van Giraud niet lukte. Zo waren de eerste posities snel bezet. Na 30 minuten en 2 ronden sprongen Bax/Musset triomfantelijk over de grote tafel. ”Mission completed” en dat terwijl Etienne Bax op zaterdagavond nog even naar de kaakchirurg moest om een kaakontsteking te laten verhelpen. Knap om mentaal de focus dan toch bij het rijden te leggen in plaats van de kiespijn. Achter Bax liepen op ruime achterstand Giraud en later Willemsen binnen. Achter de top drie van deze manche wel een geweldige strijd. Hermans was teruggezet naar plaats 4 en kreeg het flink aan de stok met Julian Veldman/Ben v.d. Bogaart en de Engelsen Brett Wilkinson/Dan Chamberlain. Het volgende trio werden Daiders, Cermak en Brown. Vanluchene kon niet echt profiteren van zijn goede start en zakte in het eerste deel van de race terug naar plaats 10. In het eerste trio leek Veldman het Hermans lastig te gaan maken maar de jonge Nederlander moest met pech afhaken. Wilkinson zag zijn kans schoon en kwam voorbij Hermans. Eenmaal ervoor reed Magic ≠7 snel weg van Hermans/Van Gaalen. Vanuit het tweede trio wisten de broers Tomas en Ondrey Cermak na lang aandringen voorbij Janis Daiders/Kaspars Stupelis te geraken. De Tsjechen keken tegen een forse achterstand aan op de voor hun rijdende Hermans/Van Gaalen. De broers uit Pribram gingen er eens voor zitten en reden opmerkelijk snel het gat naar Hermans dicht. Dat werd billen knijpen voor de Nederlanders die Cermak in de allerlaatste bocht voor de finish nog binnendoor voorbij zagen komen. Een geweldige race van Cermak beloond met plaats 5. Verder zat iedereen na verloop van tijd wel in zijn stelling. Achter Hermans en Daiders kwam Brown als 8e binnen. Vanluchene/Schneider consolideerden hun wedstrijd en pakten plaats 9 gevolgd door hun landgenoten Sanders/Soenens. Kert Varik/Lauris Daiders werden 11e en als laatste in dezelfde ronde eindigden Mike Keuben/Zac Snell, 12e. Geen punten dit keer voor Justin Keuben/Dion Rietman die de strijd moesten staken. Rene Stalman/Jens Mans grepen met hun 21e plaats net naast een WK-punt.
Dagklassement
Dit keer geen prijsuitreiking direct na de wedstrijd maar later in de tent. Daar stonden Etienne Bax/Nicolas Musset als soevereine overwinnaren op het podium geflankeerd door Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks. Terug op het podium tussen als een van de beste zijspancrossers deze dag Janis Daiders/Kaspars Stupelis. Chapeau voor het doorzettingsvermogen van de Letten die in de aanloop naar deze Grand Prix mentaal in een dal zaten. Vandaag lieten zij zien nog steeds goed te kunnen rijden en met een goede start met de beste mee te kunnen.
Tussenstand WK
De dubbele overwinning in Rudersberg maakten dat Bax/Musset de titel eigenlijk niet meer kunnen ontgaan. Volgende week zondag tijdens de finale Grand Prix in Markelo moet het wel heel gek lopen willen het Nederlands/Franse team niet de titel kunnen vieren. Bax/Musset hebben 38 punten voorsprong en dat mogen ze natuurlijk nooit meer weggeven. Giraud/Mucenieks en Willemsen/Bax zijn zeker van hun 2e en 3e plaatsen in het WK 2017. De strijd gaat nog om plaats 4 die Stuart Brown/Joe Millard nu weer hebben overgenomen van Koen Hermans/Kenny van Gaalen. De Nederlanders zakten terug in het klassement naar plaats 7. Achter Brown, 366 punten, volgen nu de broers Cermak met 361 punten. Daiders/Stupelis hebben met 354 punten er eentje meer dan Hermans/Van Gaalen. De strijd voor de 4e plaats in het WK-seizoen 2017 is nog lang niet over. Iedereen naar Markelo om de finale mee te maken.

Blocky Pics
Bron SBR MX.NL

September 11, 2017

Blocky Pics is proudly powered by One.com
and the Theme Adventure by Eric Schwarz
©Chris Blockhuys 2017

Blockypics.be

MX Photography