Blocky Pics is supported by

 

SMX GP @ Roggenburg

Bax/Musset winnen magistraal in Roggenburg

De 12 Grand Prix van het seizoen werd verreden op de hellingen in Roggenburg. Daar heette de MC Roggenburg de zijspanteams en de vele fans hartelijk welkom op hun 45e organisatie. In de palmares van de club staan naast de eerste grasbaanrace op 15 oktober 1972 louter grote internationale motocross evenementen. Een enorme prestatie door een club die nu 22 leden kent en dus aangewezen is op de hulp van vele, vele vrijwilligers uit de omgeving maar ook van ver daarbuiten. De baancommissarissen komen vanuit Frankrijk, Duitsland en Zwitserland en zijn ieder jaar bereid om een grote afstand te overbruggen naar Roggenburg om daar in weer en wind op hun post te staan. Dit jaar stonden de mannen en vrouwen in de felle zon. De algehele organisatie was in handen van Noldi en Christiane Jacquemai die zeer trots mogen zijn op zo’n organisatie en dit jaarlijks terugkerende top-evenement op de Zwitserse en internationale motocross kalender.
Zaterdag
Een beste opkomst van rijders met 44 teams. Er was op zaterdag dus wat te beleven en voor de rijders ging het ergens om, namelijk zien te kwalificeren voor de Grand Prix manches. Met wat vertraging werden de vrije trainingen afgewerkt waarbij de hoofdrolspelers in het wereldkampioenschap direct het voortouw namen. Daniel Willemsen/Robbie Bax reden de snelste tijd voor de WK-leider Etienne Bax/Nicolas Musset. In de andere groep stonden de namen van Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks bovenaan de lijst. Tijdens de Baltische wedstrijden en m.n. de race in Kivioli verspeelden Bax/Musset 10 punten op hun achtervolgers. Giraud/Mucenieks wonnen in Estland beide manches en wisten zo hun achterstand van 18 naar 8 punten terug te brengen. Dat gaf zeker druk bij Team Bax die eigenlijk het hele seizoen de touwtjes in handen hadden.
Pre-kwalificaties
De Pre-kwalificaties, de tijdtraining die de startvolgorde bepaalde voor de kwalificatie manches, gaf de eerste echte indicatie van de onderlinge krachtsverhoudingen. In de vrije trainingen kon de baan verkend en de afstelling van de motor optimaal ingeregeld worden. Nu moesten er tijden op de klokken komen. In groep A waren het nu de WK-leiders Bax/Musset die de snelste tijd noteerden voor verrassend Arne Dierckens/Luc Rostingt. Willemsen stond als 3e op deze lijst gevolgd door Daiders, Wilkinson en Van Werven. Lukas Cerny, de Tsjech was terug van weggeweest op een geleende motor en bakkenist, wist toch wel wat opvallend de 7e tijd te noteren nog voor Koen Hermans/Kenny van Gaalen, 8e. De Zwitsers Heinzer/Betschart hadden dan wel de 9e tijd maar waren ook gevallen waarbij passagier Ruedi Betschart zich geblesseerd had aan de schouder. Waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen. De Zwitsers verloren hier een van hun betere teams. Ook niet meer aan de start Andreas Clohse/Andres Haller. Na de valpartij van Haller over de grote tafel was het vertrouwen bij Clohse in zijn bakkenist helemaal weg. Reden voor Clohse om de samenwerking met Haller per direct te beeindigen. Het duo kwam dan ook niet meer aan het vertrek in deze pre-kwalificaties. Daarmee is het team wat kort geleden Duits kampioen werd uit elkaar. In de groep B was de snelste tijd voor Giraud/Mucenieks geen verrassing. Cemak, Brown en Sanders stonden verder hoog op de lijst. Als 5e de Zwitsere broers Cuche en als 6e de jonge Franse broers Thomas.
1e Kwalificatie
Een duidelijke kopstart voor de Nederlanders. Centraal in het veld gingen Daniel Willemsen/Robbie Bax en aan de verre buitenkant van het starthek Etienne Bax/Nicolas Musset de rest vooraf. Het duo dook samen de eerste bocht in en gingen er samen als een speer vandoor. Arne Dierckens/Luc Rostingt waren als 3e weg en wisten niet wat hen overkwam. Al na een ronde was het gat tussen het duo Willemsen en Bax naar Dierckens, Wilkinson en Van Werven gigantisch. De twee leiders reden hun wedstrijd in de wedstrijd. Samen bouwden zij een enorme voorsprong op. Even leek Willemsen zich te kunnen ontdoen van Bax maar later vonden Bax/Musset het achterwiel van de 10-voudig wereldkampioen weer terug. Bax was duidelijk van zins om deze kwalificatie winnend af te sluiten. Dat lukte niet. De aanvallen die Bax ondernam op de leidende positie van Willemsen werden telkens professioneel afgeslagen. De ene keer dat Bax bergop echt naast Willemsen kwam kneep hij zelf in de rem omdat anders een aanvaring met de uithangende broer Robbie onvermijdelijk was. Als de zelfde situatie zich in de wedstrijd voor zou hebben voorgedaan en het zou Giraud betreffen dan zou het eens de vraag zijn of Etienne Bax hetzelfde zou hebben gehandeld. Het was nu meer dan terecht. Deze kwalificatie race was geen reden om onnodige risico’s te nemen en zeker niet tussen twee Nederlandse top-teams. Willemsen won voor Bax. Daarna was het heel lang wachten op Wilkinson/Chamberlain. De Engelsen hadden Dierckens ingehaald en reden daarna comfortabel op de 3e plaats. Het duel ging meer tussen Gert van Werven/Siebe v.d. Putten die ook voorbij de Belgische/Franse combinatie gekomen waren. In het slot moest Van Werven toch weer zijn meerdere erkennen in Dierckens die 4e werd. Om de resterende plaatsen die recht gaven op directe kwalificatie werd fors gestreden door een grote groep. Aanvankelijk onder aanvoering van Lukas Cerny. Het duo Cerny/Viton hielden als 6e de zaak iets op wat ertoe leidde dat achter hun rug er een enorm gevecht ontstond. Het waren Daiders/Stupelis die zich naar voren worstelden en uiteindelijk de 6e plaats overnamen van Koen Hermans/Kenny van Gaalen. De Nederlanders hadden de Tsjechen van de 6e plaats gedrukt na nogal wat schermutselingen met Burgler en Visscher die ook in dit groepje reden. Hermans werd 7e, Burgler 8e en Cerny 9e. Ook Visscher/Visscher klasseerden zich direct via de 11e plaats. Aan het einde moesten zij de Italiaan Pozzi nog voorlaten die dit weekend de Zwitser Simon Walti als invalbakkenist had. De laatste kwalificatieplaats ging naar de broers Janssens. Die plaats veroverden de Belgen in de slotronde op de zeer teleurgestelde thuisrijders Adrian en Pascal Leutenegger. Silvio Senz, nu met Han van Hal, werd 15e en Rene Stalman/Enrico Meulenbroek 18e.
2e Kwalificatie
Een saaie tweede kwalificatie race. Even was het spannend als de Cermak broers de leiding namen voor de Franse broers Thomas en Julian Veldman/Ben v.d. Bogaart. Echter Giraud/Mucenieks zette de zaak snel naar hun had. In de 2e ronde werd Cermak terugverwezen waarna Giraud een solo optreden weggaf. Hoewel Cermak toch wel in de buurt bleef op gepaste afstand. De Tsjechen bleven op wat meters achterstand plakken maar konden nooit meer denken aan een aanval op de leidende positie. Veldman/V.d. Bogaart wisten vlot voorbij Thomas te komen en koersten hun wedstrijd op de 3e plaats. Daarachter nog wel wat schermutselingen. Thomas/Thomas reden sterk maar moesten wel wat plaatsen inleveren aan de gevestigde orde. Sanders/Soenens reden keurig naar plaats 4. Meer moeite om de jonge Fransen te verschalken had het gelegenheidsduo Marvin Vanluchene/Patrick Schneider. Uiteindelijk lukte het wel en kwam Vanluchene als 5e binnen. Vooraf aan deze GP had Vanluchene bekend gemaakt zijn vaste bakkenist Haralds Kurpnieks wat rust te gunnen vandaar deze Belgisch/Oostenrijkse combi. Zijspancross blijkt telkens weer een zeer internationaal georienteerde sport waarbij atleten uit verschillende landen prima met elkaar kunnen samenwerken. Thomas/Thomas kwalificeerden zich keurig als 6e. De Zwitserse broers Christophe en Maxime Cuche waren in deze groep het lokale matadors en deden wat van hen verwacht werd. De broers werden 7e. Een nieuwe lichting zijspancrossers komt. In deze GP stonden Arthur en Hugo Barrat, zonen van de bekende oud zijspancrosser David Barrat, aan de start. De jonge Barrat broers deden het goed en wisten zich direct te plaatsen in hun allereerste Grand Prix. Hun duel met de wat meer ervaren Guannady Auvray/Bastien Chopin verloren ze dan wel. Auvray werd 8e, Barrat 9e en Vejchoda als 10e kreeg geen kans om de jonge Franse broers te passeren. George Kinge en Zeno Compalati pakten de laatste twee plaatsen met een direct ticket voor de GP manches van zondag. Thomas Hamard/Simon Villaines vielen op plaats 13 net naast de boot. Van Nederlandse zijde zagen Keuben/Rietman een aanvankelijke goede uitgangspositie, 8e na de openingsronde, in rook opgaan. Keuben kwam niet aan de finish evenals de jonge Kops/Kuijpers die nog wel de nodige ervaring moeten opdoen voor zo een baan als hier in Roggenburg. Ook al snel uitgevallen de no. 4 uit het WK Stuart Brown/Joe Millard met problemen met de koeling.
Herkansing Via de herkansing wisten Stuart Brown/Joe Millard zich eenvoudig te plaatsen. Wel zouden de Engelsen de GP manches vanaf de 2e startrij moeten aanvangen. Spijtig voor Brown die vorig jaar hier in Roggenburg de GP won met Josh Chamberlain. Ook de Finnen Riku en Lari Kunnas gingen eenvoudig door met de 2e tijd. Justin Keuben/Dion Rietman noteerden de 3e tijd. Verder kwalificeerden zich Hofman, Hamard en Silvio Senz/Han van Hal. De reserves werden de broers Reimann en Pavel en Martin Hroch. Voor de Zwitserse broers Leutenegger die in de kwalificatierace tot de voorlaatste ronde op de 12 plaats reden ging het nu nog helemaal fout. Een 10e plaats in het herkansing was onvoldoende en dus exit voor de Zwitsers. Ook exit voor de nog te onervaren Ijen Kops/Noah Kuijpers. Maar toch mooi dat Kops de moeite nam om naar Roggenburg te komen en ervaring op dit doen op deze snelle baan en tegen sterke tegenstanders. Ook Rene Stalman/Enrico Meulenbroek konden de boel gaan inpakken.
Zondag
Op zondag begon wat bewolkte dag met af en toe wat spetters maar was verder zonnig en warm. ’s Morgens werkten de team de bekende ”warm-up” training af waarin geen bijzonderheden plaatsvonden. De handtekeningenjagers konden in Roggenburg hun hart ophalen. Vele teams waaronder de Zwitsers, de beste WK-teams en Luc van de Aa – de fameuze zijspancross filmer –stonden ter beschikking van de fans. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. De handtekeningensessie in Roggenburg is wel iets speciaal. Een grote schare aan fans stonden netjes te wachten in een lange rij. Iedereen kreeg netjes de kaartjes die de club had laten maken. Menig team, waaronder ≠82 Bax/Musset, hadden ook hun eigen posters bij zich die gretig aftrek vonden.
1e manche
Daniel Willemsen/Robbe Bax namen weer hun plekje in centraal van het starthek. Willemsen kon recht vooruit naar de bocht zonder een kleine verhoging in het terrein waarover de starters Giraud, Cermak en Bax aan de buitenkant wel moesten. Dat bleek niet uit te maken want Giraud en Cermak waren het eerste bij de dikke boom en schoven rechtsaf naar de scherpe linkerbocht. Achter de boom kwamen de bakken van Wilkinson en Vanluchene tegen elkaar met het gevolg van de Belg omklapte en aangeslagen bleef liggen. Hiervan had ook Willemsen last wat bleek na de openingsronde als Willemsen/Bax als 10e terugkwamen op het startterrein. Vooraan Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks en verrassend Koen Hermans/Kenny van Gaalen. Bax/Musset waren als 3e weer boven gevolgd door Cermak en Wilkinson. Ook Julian Veldman/Ben v.d. Bogaart waren goed gestart als 7e. Bij de 2e doortocht blies Bax over het startterrein voorbij Hermans. De leider in het WK had geen tijd te verliezen. De Franse TGM was al vertrokken en het was er Bax alles aan gelegen zijn wagon nog aan te pikken aan de vertrokken Franse TGV. Maar wat Bax ook probeerde het kwam niet meer goed. Giraud/Murcenieks draaiden een hels tempo. Bax/Musset moesten ondanks hun felle pogingen toezien dat Giraud/Mucenieks gewoon wegliepen van de leiders in dit WK. Soepel en snel was de manier van rijden van Giraud/Mucenieks die de race op hun naam schreven. Een wedstrijd die overigens kort voor het einde van de racetijd alsnog voortijdig afgevlagd werd. Eerder in de 5e ronde waren de jonge Franse beloften Arthur en Hugo Barrat hard gevallen. Lang werd medische hulp gegeven. Het duo lag onderin de baan aan de buitenzijde van de bocht. Ondanks dat de teams de plaats van ongeval keurig voorbij reden, kon niet voorkomen worden dat de medische hulpverleners telkens de stenen om de oren vlogen. Als de traumahelikopter verscheen was het voor de wedstrijdleider het sein om de race enkele ronden voor de regulier tijd af te vlaggen. Er werd hard gereden wat inhalen niet zo eenvoudig maakte. Daniel Willemsen/Robbie Bax lieten zijn dat het goed mogelijk was op deze baan vooruit te komen. Willemsen/Bax, als 10e uit de openingsronde gekomen, reden heel sterk en stoomden op naar plaats 4. Koen Hermans/Kenny van Gaalen wisten nog uit de greep van het op hol geslagen duo te blijven. De broers Cermak, als 4e gestart, zagen alleen Willemsen voorbij denderen en werden zo 5e. Zelfde gold ook voor Wilkinson en Burgler die vanaf de openingsronde op hun positie reden en als 6e en 7e binnenkwamen. De winnaar van Roggenburg vorig jaar, Stuart Brown, moest nu vanaf de 2e startrij starten. De Engelse combinatie Brown/Millard lieten zien ook in deze formatie snel over deze baan te kunnen gaan. Brown kwam fors opzetten en reed ruim de top–10 in met de 8e plaats. Voor hen had er mogelijk nog meer ingezeten als de volledige race gereden was. Veldman/V.d. Bogaart consolideerden en pakten weer mooi wat punten als 9e. Zoals iedere wedstrijd moesten de Letten Daiders/Stupelis weer vanuit het middenveld komen. Nu werden Daiders/Stupelis 10e. Het tempo en de vechtlust zijn bij Daiders/Stupelis wel aanwezig. Belangrijk voor hen is te zorgen dat de start verbeterd. Rond die 10e plaats hadden de jonge Franse broers Thomas lang rondgehangen. Als 8e uit de openingsronde gekomen reden de Franse jongelingen netjes en leken alleen Willemsen en Brown voor te moeten laten, wat zeker geen schande was. Aan het slot, kennelijk moe, leverden ze nog wat in en zagen Daiders passeren. Thomas broers dus 11e en Sanders/Soenens 12e gevolgd door de broers Cuche die ook de hele race in die regionen reden. Achter de Zwitsers dan het gelegenheidskoppel Pozzi/Walti 14e. Gert van Werven/Siebe v.d. Putten leverden fors in. Als 9e gestart kon Van Werven nu zijn draai niet vinden en verloor veel. Wel punten maar met de 15e plaats zouden Gert van Werven/Siebe v.d. Putten niet tevreden zijn. Dat waren wel de jonge Nederlanders Justin Keuben/Dion Rietman die op de 19e plaats weer twee puntjes op hun conto bijschreven. Daarvoor zaten dan nog Cerny, Kunnas en Kinge. De laatste punt was voor de Zwitsers Hofmann/Dorig. Geen punten voor de broers Visscher die voortijdig uit de wedstrijd gingen.
2e manche
Was de openingsmanche dan misschien nog een beetje mak, de 2e manche was dat zeker niet. Het gevecht begon al achter het starthek waar Willemsen dood gemoederd op de startpositie van Giraud ging staan. Giraud, Bax en Cermak sloten aan die buitenkant van het starthek aan. Een super start van Willemsen/Bax die ma een paar meter al duidelijk voor iedereen uit reden. Andy Burgler/Martin Betschart gingen van uit de ander buitenkant achter Willemsen aan gevolgd door Wilkinson/Chamberlain en Giraud/Mucenieks. Bax/Musset kwamen pas als 9e uit de openingsronde, een bijna verloren positie. Niets bleek minder waar. Wat een race reden Etienne Bax en Nicolas Musset. Terwijl vooraan Giraud stevig beukte op de stelling Willemsen gingen Bax/Musset er eens goed voor zitten. Bax kon aanpikken bij de snelle leidersgroep en wist zo telkens van het ene naar het andere team te rijden. In de 4e ronde kwamen ze zo bij Burgler/Betschart die zich al bemoeiden met de strijd om de leiding. De Zwitsers hadden al even Giraud teruggezet maar de Fransman liet dat niet lang toe. Bax wist de 3e plaats over te nemen en zat aan het achterwiel van zijn grote rivaal. Dat werkte als een rode lap op een stier en Etienne gooide de motor links en rechts naast Giraud wat uiteindelijk succesvol bleek. Dan waren Daniel Willemsen/Robbie Bax aan de beurt. Eenmaal voorop reden Bax/Musset zich los van Willemsen/Bax met Giraud/Murcenieks op het vinkentouw. De strijd was gestreden als in het slot van de race Giraud niet meer doorkwam en de 3e plaats in handen was van Koen Hermans/Kenny van Gaalen. Een compleet Nederlands podium in de 2e manche op de Zwitserse berghellingen. De broers Cermak werden 4e gevolgd door de leeg gestreden Zwitsers Burgler/Betschart. Brett Wilkinson/Dan Chamberlain reden de hele race aan de staart van de kopgroep en konden zich niet echt met de strijd bemoeien. Dit leverde de Engelsen wel een mooie 6e plaats op. Vanuit het achterveld kwam de Engelse kampioen Stuart Brown weer terug, nu tot plaats 7. Veldman/V.d. Bogaart hadden het tempo van Brown opgepikt en dat resulteerde in een keurige 8e plaats. Daarachter werd fel gestreden door een grote groep die eerst aangevoerd werd door Sanders/Soenens. Vanuit deze groep kwamen Janis Daiders/Kaspars Stupelis bovendrijven die 9e werden. Ook de broers Christoph en Maxime Cuche reden in eigen land goed en wisten de 10e plaats uit de strijd te slepen. Dierckens zakte terug wat weer gunstig was voor Van Werven die moeite had met het tempo in dit groepje. Van Werven wist Dierckens weer te passeren wat de 12e plaats opleverde Dierckens 13 gevolgd door Kunnas en Pozzi die met Simon Walti in de bak vandaag sterk en aanvallend reed. Marvin Vanluchene reed een moeilijke 2e manche na zijn val eerder op de dag. Slecht weg met de start kon de Belg niet echt van zich doen spreken maar wist nog wel in de punten te rijden. Een 17e plaats is ver onder het niveau van deze jonge sympathieke rijder. Ook punten voor de Engelsen Kinge/Humphrey. 17e, en voor Justin Keuben/Dion Rietman, 18e. De laatste punten gingen naar de broers Janssens en Senz/Van Hal.
Dagklassement
Een buitengewoon goed resultaat voor Nederland met een podium gevuld met drie Nederlandse teams. De Grand Prix van Zwitserland werd gewonnen door Etienne Bax/Nicolas Musset na een geweldige 2e manche. Na de klop in de 1e manche en de slechte start van de 2e manche leek dat er totaal niet in te zitten maar aan het einde van de dag stond een glunderende Etienne Bax en een breed lachende Nicolas Musset boven op het podium. Ook Daniel Willemsen en Robbie Bax waren meer dan tevreden met hun resultaat en dat waren natuurlijk ook Koen Hermans/Kenny van Gaalen.
Tussenstand WK
Voor deze wedstrijd leek het erop dat Giraud/Mucenieks het vuur flink opgestookt hadden en Bax/Musset met zorgen richten Roggenburg kwamen. De laatste gaan zorgeloos en met de rode leidersplaat op de motor op weg naar de volgende GP in Rudersberg. De zorgen liggen nu bij Giraud/Mucenieks die met hun uitval een fors deel van hun voorsprong op Daniel Willemsen/Robbie Bax verspeelden. Het WK zit in een spannend slot. Op naar Rudersberg op 9 en 10 september.

Blocky Pics
Bron SBR MX.NL

August 28, 2017

Blocky Pics is proudly powered by One.com
and the Theme Adventure by Eric Schwarz
©Chris Blockhuys 2017

Blockypics.be

MX Photography