Blocky Pics is supported by

 

SMX GP @ Oldebroek

1e Kwalificatie
De eerste kwalificatie van 2017 was er direct eentje met hectiek. Het boordje van 5 seconden werd gedraaid, de motoren brulden maar het hek wilde niet vallen. Dat was slecht voor de koppeling van de motoren die op toeren stonden te loeren. Na een test kon iedereen weer achter het hek opstellen en ging het vlekkeloos naar beneden. De start liep alles behalve vlekkeloos voor Daniel Willemsen/Robbie Bax. De bak met Bax erin kwam ver omhoog. Gelukkig kon het ervaren paar de boel weer recht krijgen maar de start was volledig mislukt. Even verderop na de eerste bocht werden Willemsen/Bax in de valpartij meegesleurd. Weiss/Schneider waren in de zandwal gereden en sloegen om en konden door andere rijders niet meer ontweken worden. Een ravage waarbij ook Bax en Willemsen betrokken waren. Geen mislukte start van Julian Veldman/Jorrit v.d.Putten. Die gingen voorop voor Stuart Brown/Joe Miljard en Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks. Kort voor de bocht links naar start-finish ging het helemaal mis met de leiders. Een fikse valpartij voor Veldman/V.d. Putten. Dat gaf Brown de leidende positie met Giraud op het vinkentouw. Ook Bax/Musset waren in de openingsronde in de problemen gekomen en zaten helemaal achterin. Jason van Daele/Ben v.d. Bogaart waren ook al niet teruggekomen uit die openingsronde. Voorop namen Giraud/Musset de leiding over en liepen ver weg van Brown/Millard die de 2e plaats stevig in handen hadden. Arne Dierckens/Luc Rostingt waren 3e maar voelden de hete adem van de Zwitsers Andy Burgler/Martin Betschart. Die wisten de 3e plaats over te nemen waarna de Belg te maken kreeg met de oprukkende Bax/Musset. Dierckens wist nog net uit de greep van Bax te blijven. Een keurige 6e plaats van de Belgische broers Nick en Glenn Janssens die in de race het aan de stok hadden met hun Duitstalige landgenoten Andreas Closhe/Andres Haller die als 7e binnenliepen. De Engelsen WIkinson/Chamberlain waren als laatste gestart, leken aanvankelijk moeite te hebben om terug te komen maar wisten uiteindelijk via de 8e plaats direct te kwalificeren. Het werd in de slotronde nog wel spannend voor de Engelsen omdat de MEGA behoorlijk reutelde. Wilkinson wist de haperende motor aan de gang te houden en de slotronde goed door te komen. Keuben, Visscher, Vejchoda en Reimann kwalificeerden zich ook direct. De broers Visscher hadden geluk. De Hasseltse broers waren zeer goed vertrokken als 4e en vochten vooraan mee. Na wat plaatsen verloren te hebben vielen de broers in de slotronde nog uit. Toch werden ze nog gelijst omdat tot Keuben iedereen al op een rode gezet was. Geen finish voor Willemsen/Bax die na wat ronden met problemen de pits opzochten. Ook Gert van Werven/Siebe v.d. Putten moesten op hun thuisbaan met een onwillige TM uit de race.

2e Kwalificatie
Nu ging de start direct goed en waren het vanuit de binnenzijde Kristof Santermans/Lauris Daiders die de kopstart voor hun rekening namen gevolgd door de broers Cermak en Daiders/Stupelis die helemaal vanuit de buitenzijde de rechterbocht indraaiden. Ronde waren Koen Hermans/Kenny van Gaalen het bekende Letse duo voorbij. Bij de 3e doorkomst kwam Hermans als 2e het startterrein op en een ronde later reden de Nederlanders fier aan de leiding. Vanaf dan geen problemen meer voor Hermans die vlot wegliep van Santermans. Die had meer moeite met de Tsjechische broers Cermak die het Santermans heel lastig maakten. Dat gevecht duurde vrijwel de hele race tot Cermak in het laatste kwart er een einde aan maakte en al duwend voorbij de Belg wist te komen. Santermans wilde vervolgens snel binnendoor steken maar verslikte zich, liet de motor afslaan en stond vervolgens even vast. Zijn 3e plaats kwam niet meer in gevaar maar de strijd was gestreden. Daiders/Stupelis die als 4e weg waren moesten halverwege de strijd staken. Dat bracht Sanders/ Soenens de 5e plaats. Mavin Vanluchene/Haralds Kurpnieks waren als 6e vertrokken. Zij reden hun eigen race, maakten geen brokken en schoven door het uitvallen van Daiders op naar plaats 5. De 6e plaats ging naar de Engelsen George Kinge/Ryan Humphrey die vanaf de 11e plaats gekomen waren en zichtbaar met de nodige moeite en doorzettingsvermogen wisten te verbeteren. In hun spoor volgden de Zwitserse broers Christophe en Laurent Cuche die daarmee ook goed gekwalificeerd waren. Mike Keuben/Greg Zac Snell werden keurig 8e gevolgd door Varik/Maarek. De laatste hadden in het slot nog snode plannen en leken zo Keuben en Cuche te overlopen maar bleken te overmoedig en eindigden hun actie in zandhappen. De laatste twee plaatsen met een direct ticket tot de races maandag gingen naar Cools en Blank.

Herkansing

Een zwaar bezette herkansing met o.a. Willemsen, Van Daele, Daiders, Van Werven en Veldman en nog wel wat sterke teams die allemaal nog in de baan moesten om een goede tijd te rijden en zich zo alsnog te kwalificeren voor de GP van maandag. Er resteerden nog zes plaatsjes en twee extra voor de reserverijders. Eerst mochten wat rijders dromen van klasseren voor de Nederlandse GP. Daarna kwamen eerst Jason van Daele/Ben v.d. Bogaart die met stip op nummer 1 noteerden. Even later gingen Daniel Willemsen/Robbie Bax voor een snel rondje aan. De 2:05:315 was meer dan een seconden sneller dan de tijd van Van Daele. Gert van Werven/Siebe v.d. Putten waren natuurlijk wel verplicht een goede tijd neer te zetten. Zou toch niet kunnen dat Van Werven niet in Oldebroek zou starten. De 3e tijd voor de Oldebroeker die maandag gewoon van de partij is. Julian Veldman/Jorrit v.d.Putten waren bekomen van de valpartij in de 1e kwalificatie en mochten maandag ook meedoen. Hun 4e tijd was ruim voldoende. Benjamin Weiss/Patrick Schneider, gevallen in de wedstrijd, noteerden de 5e tijd. Daiders en Stupelis pakten de laatste plaats Als reserves mogen nog aantreden Rodionov/Chopin en Faustmann/Frech. De rest kan inpakken en wie moed heeft naar Frauenfeld rijden voor de Internationale Ostermontag Motocross aldaar.

Blocky Pics
Bron SBR MX.NL

April 16, 2017

Blocky Pics is proudly powered by One.com
and the Theme Adventure by Eric Schwarz
©Chris Blockhuys 2017

Blockypics.be

MX Photography