Blocky Pics is supported by

 

SMX GP @ Lommel

Julian Veldman klopt Etienne Bax in de kwalificatie
Na 8 jaren in Neeroeteren en 8 jaren in Genk moest de MC Maasland haar Grand Prix Zijspancross opnieuw verplaatsen. Nu ging het naar het Stedelijke Motorsport Centrum in Lommel. Een prachtige vaste accommodatie met diverse gebouwen en een verhard rennerskwartier. De baan in Lommel is van het type zeer zware zandbaan. Het zou iedereen moeite kosten hier vlot rond te komen.
Zaterdag
Kristof Santermans, woonachtig op een steenworp afstand in Hasselt, was terug van zijn blessure. Daarmee hadden de Belgen een sterk team terug in de baan. Robbie Bax kon op de fiets naar zijn werk. De bakkenist van Daniel Willemsen woont in Lommel. Voor hem dus een echte thuiswedstrijd. Ook voor zijn broer Etienne Bax is Lommel niet ver van de woonplaats Bergeijk en ook Ben van den Bogaart woont in de buurt. Voor een aantal toppiloten is Lommel dus helemaal niet zo’n vreemde crossbaan. Tel daarbij op dat de Belgen en Nederlanders goed in het zware zand kunnen rijden dan was Lommel een uitgelezen kans voor Bax en Willemsen de aanval te openen op de Frans/Letse leiders in het WK Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks. Etienne Bax/Nicolas Musset hadden het in de week voor de race aangekondigd. Het duo wilde de rode leidersplaat terug en dat moest in Lommel gebeuren.
Vrije training
In de vrije trainingen roerden de toppers zich al danig. 39 teams waren aanwezig dus twee groepen, Groep A had 20 teams. Willemsen/Bax noteerden in deze groep een tijd net boven de twee minuten. Dat bleek tijdens deze eerste oefeningen de snelste tijd voor Hermans/Van Gaalen. Als 3e Valentin Giraud/Elvijs Mucenieks. De Fransman liet zien geleerd te hebben en ook in het zware Lommelse zand best vlot rond te kunnen. Ook Daiders/Stupelis waren van de partij na hun uitstekende optreden een week eerder in Iffendic. In de groep B 19 teams welke na de eerste training werd aangevoerd door de jonge Julian Veldman met opnieuw Ben v.d. Bogaart in het bakje. Etienne Bax/Nicolas Musset moesten even geduld hebben met een 2e tijd. Marvin Vanluchene/Haralds Kurpnieks noteerden de 3e tijd. De jonge Belg is op de weg terug na mislukte aanloop naar dit seizoen door een blessure. In de afgelopen weken is de stijgende lijn van dit team goed zichtbaar en Lommel was voor hen ook een uitgelezen kans weer een stap verder te zetten.
Pre-kwalificaties
In de pre-kwalificaties was een snelle tijd belangrijk. De volgorde in deze tijdtraining bepaalde de volgorde aan het starthek tijdens de kwalificatie races. In groep A weer dezelfde drie als eerder bovenaan maar wel in een andere volgorde. Hermans bleek het snelst voor Giraud en Willemsen. De ervaren zandrijders Jan Visscher/Alfons Eggers werden 4e gevolgd door Dierckens, Daiders, Keuben, Janssens en Keuben. Kortom de Belgen en Nederlanders lieten hun kaarten wat zien. Toeslaan in het Lommelse zand. Dat was in de andere groep eigenlijk niet anders. Weer de Nederlanders en Belgen die de toon aansloegen. Nu pakten Bax/Musset de beste tijd voor Veldman/V.d. Bogaart. Vanluchene 3e gevolgd door de ervaren Brown Als 5e wat verrassend de Zwitserse broers Cuche die sneller bleken dan Gert van Werven/Siebe v.d. Putten.
1e Kwalificatie
Een absolute kopstart door Daniel Willemsen/Robbie Bax die, met al wat meters voorsprong, door de lange eerste bocht schoten. Achter hen sloten Koen Hermans/Kenny van Gaalen en Arne Dierckens/Luc Rostingt aan. Bij de eerste doortocht na een ronde was het al duidelijk dat Willemsen en Hermans super snel waren op deze zware zandbaan. Zij hadden zich al afgezet tegen de achtervolgers Dierkens, Giraud en Visscher. In de openingsronde zat Sanders er nog bij maar die werd in de 2e ronde genoteerd als eerste uitvaller. Er gingen meer teams in de fout, zo ook Giraud/Mucenieks die na een tuimeling teruggeworpen werden naar plaats 9. Vooraan draaiden Willemsen machtig aan het gas en leek Hermans op wat meters alleen te kunnen volgen. Schijn want in de slotronde dook Hermans achter Willemsen op en leek nog naar de overwinning te rijden. De ervaren 10-voudig wereldkampioen liet dat niet meer gebeuren maar kwam met een minieme voorsprong binnen. Dierckens/Rostingt hielden goed stand op plaats 3. Het was een uiterst zware baan en dat was gunstig voor Jan Visscher/Alfons Eggers. Visscher was in zijn element en draaide in mooi tempo mee op de 4e plaats. De aanvallen van Daiders/Stupelis werden afgeweerd. De Letten waren opgestoomd vanuit de 13e plaats, een zeer goede race dus van Daiders/Stupelis die gedurende de wedstrijd lang nodig hadden om de jonge Belgische broers Janssens voorbij te komen. Die kwalificeerden zich als 6e. Mike Keuben/Zac Snell met hun linkerbak hadden daar soms voordeel van. Keuben wist zich goed te verbeteren en mocht zeer tevreden zijn met plaats 7. Clohse werd 8e gevolgd door een uitgebluste Giraud die kennelijk wat problemen had. Giraud/Mucenieks waren in hun opmars terug eerder voorbij het duo Keuben en Clohse gegaan maar lieten die twee later weer voorgaan. Dat is geen Giraud in goeden doen actie. Dan Foden/Scott Grahame wisten zich direct te plaatsen als 10e. Ook Justin Keuben/Dion Rietman kwamen door de kwalificatie. Zij bogen een 14e plaats om naar een 11e aan de finish. De laatste plaats die nog recht gaf of directe deelname aan de GP was voor Dylan Boussy/Kenny Boxtaele die in het slot van de race de Duitsers Prokesch/Schmidt terugverwezen naar de herkansing.
2e Kwalificatie
Nu werd de start gewonnen door Marvin Vanluchene/Harald Kurpnieks. Dat duo staat er bekend om hun snelle spurts naar de eerste bocht. In de openingsronde stelde Etienne Bax/Nicolas Musset orde op zaken en kwam als leiders door gevolgd door Julian Veldman/Ben v.d. Bogaart. Bax leek de wedstrijd naar zijn hand te zetten maar dat liep anders. Veldman kwam in het 2e deel van de wedstrijd sterk terug en plaatste aanval op aanval om Bax/Musset van de leiding te verdringen. Daarbij verloor de jonge Veldman dan steeds weer terrein wat vervolgens weer goedgemaakt werd. In het slot van de race sloeg Veldman dan toe. Bax bleef steken in de bocht en daarmee werd de strijd om de leiding beslist. Veldman won met 28 seconden voorsprong op Bax. Stuart Brown/Joe Millard op plaats 3 moesten vlot toestaan hoe het Nederlandse duo wegreed. Brown was wel sterk genoeg om Van Werven, Vanluchene en Santermans af te houden. Dat trio ging met elkaar in de slag welke duel gewonnen werd door Kristof Santermans/Lauris Daiders. Net terug van een blessure kwam Santi in deze kwalificatie goed voor de dag. Ook Vanluchene wist voorbij Gert van Werven te komen. Stan Goeyvaerts op plaats 7 leek een eenzame wedstrijd te moeten rijden maar werd bijgehaald door het groepje onder aanvoering van de broers Cermak met verder Cools en Varik. Cools leek dit duel in zijn voordeel te beslissen maar werd toch weer teruggezet door Cermak en Varik. Goeyvaerts op plaats 7 bleef net uit de greep van het trio. In de slotronde plaatsen de Engelsen George Kinge/Ryan Humphrey zich nog direct voor de GP door hun 13 plaats snel nog in te wisselen voor een 11e. Daarvoor hadden de Engelsen stug doorgezet wat voor hen mooi beloond werd. Adrian Peter/Patrick Leskow konden plaats 12 veiligstellen. De druiven waren zuur voor de Duits/Nederlandse combinatie Silvio Senz/Nick Maas. Zij hadden de hele race aan de goede kant van de streep reden maar grepen in het slot net mis.
Herkansing
In de herkansing deden Davy Sanders/Eduard Soenens wat van hen verwacht werd. De Belgen gingen met vlag en wimpel door naar de GP van morgen. Dat deden ook de Finnen Riku en Lari Kunnas. Zij rijden bijna ieder weekend ergens in Europa en dan is hen kwalificatie ook zeer gegund. Kevin Battaglia/Philipp Furrer wisten ook door te komen met de 3e tijd. Pas op de 4e plaats Brett Wilkinson/Dan Chamberlain. De sympathieke Engelsen lijken een beetje in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Na een goede seizoenstart kampt het team de laatste wedstrijden met wat blessures. Dat leidt dan weer tot moeizame weekenden zoals nu in Lommel. Wilkinson/Chamberlain zijn erbij maar starten vanaf rij twee. De laatste plaatsen waren voor Blank/Klooz en de broers Cuche. Het werd wat dramatisch voor Senz/Maas die eerst net directe plaatsing misliepen en nu op 7e eindigden en dus 1e reserves zijn. De jonge Nederlanders Kops/Kuijpers wisten nog net de 2e reserveplaats in de wacht te slepen. Zij hopen in de GP toch nog te kunnen starten maar pakten in ieder geval kwalificatiegeld.

Blocky Pics
Bron SBR MX.NL

July 08, 2017

Blocky Pics is proudly powered by One.com
and the Theme Adventure by Eric Schwarz
©Chris Blockhuys 2017

Blockypics.be

MX Photography