Blocky Pics is supported by

SMX of Nations @ Dardon Gueugnon

Om 11 uur reeds ging de eerste race van start. Het was frisjes en de bergachtige omgeving was nog helemaal in een mistgordijn gehuld toen het starthek de eerste keer viel.
Het werd alvast geen race voor hartlijders, want het was pas bij het vallen van de finishvlag, dat met zekerheid kon gezegd worden wie de zeven eerste plaatsen zouden innemen.
Bax-Bax startten op kop, maar raakten hun naaste achtervolger, de zichzelf overtreffende Lukas Cerny, niet kwijt. De Tsjech, zelf opgejaagd door Daiders, Adriaenssen en Vanluchene (vanaf rij twee gestart !) kon niet anders dan gas geven, en zo ontstond er een kopgroep van vijf, die na tien minuten nog wat aangroeide. De Tsjechische broers Cermak die op de tweede rij waren gestart, hadden ondertussen wat opruimingswerk verricht en kwamen aansluiten. Na een kwartier deed de Franse kampioen Auvray hetzelfde, en toerden ze met zijn zevenen rond op een zakdoek. Het minste foutje kon zwaar worden afgestraft in zo’n drukke bedoening. En zo geschiedde.
Daiders-Stupelis kwamen heel even tot stilstand, waarvan de kort op zittende Belg Ben Adriaenssen het slachtoffer werd. Vanluchene en Cermak konden net op tijd de dans ontspringen en schoven buitenom door naar plaatsen drie en vier. Daiders kon vlak voor de neus van Adriaenssen als vijfde zijn weg vervolgen. Met nog tien minuten te gaan vlogen E. Bax, L. Cerny, M. Vanluchene, T. Cermak, J. Daiders, B. Adriaenssen en G. Auvray rond over het circuit met een onderlinge afstand van amper zes seconden ! ! Dichter op elkaar kun je zeven sidecars simpelweg niet meer krijgen. Bloedstollend en zenuwslopend waren de slotminuten, die nog verschillende aanvalspogingen opleverden, maar geen positiewisselingen meer voort brachten. Zijspancross van de allerhoogste plank ! Met als verrrassend resultaat de Tsjechen (Lukas Cerny tweede en Tomas Cermak vierde) aan de leiding ! Nederland en Letland misten een tweede topresultaat : D. Willemsen (NL) verloor het duel om plaats tien van de luid toegeschreeuwde Franzoos Yohann Hydulphe. Maris Rupeiks (LV) kon in tegenstelling tot gisteren niet overtuigen, en werd 13de. De Engelsen behouden via regelmaat met Jarvis op acht en Wilkinson op negen hun kansen op het podium.
Tussenstand na reeks 1 :
1. Tsjechie 6 ptn (2 + 2 )
2. Belgie 9 ptn (3 + 6)
3. Nederland 12 ptn (1 + 11)
4. Frankrijk 17 ptn (7 + 10)
5. Engeland 17 ptn (8 + 9 )
6. Letland 18 ptn (5 + 13)
Vanluchene-Kurpnieks die dit keer vanaf de eerste rij startten, pakten de holeshot, maar zagen na een halve ronde reeds Bax-Bax passeren. Geen reden tot paniek voor de koelbloedige Belgische jongeling die zich netjes in het spoor van de Hollandse broers parkeerde. Verrassingen van formaat : De Zwitser Marco Boller op vier en de Ier Neil Campbell op vijf. Beiden waren blijkbaar zelf ook hard geschrokken : Boller crashte in de derde ronde, en Campbell dacht dat ie aan de kant moest gaan, als een snellere rijder hem bij beende. Hendrickx-vd Bogaart kwamen vanaf rij twee als 14de de eerste ronde uit. Hermans-van Gaalen pas als 21ste.
Vooraan reden Bax en Vanluchene samen weg van de rest. De Tsjechen Cerny-Musil hielden op drie lange tijd de schijn op dat ze weer gingen stunten, tot in de laatste vijf minuten Jan Hendrickx en Stuart Brown nog es hun duivels ontbonden. Vanluchene drong vooraan nog aan bij koploper Bax, maar moest zich toch neerleggen bij zijn overigens knappe, tweede plek. Hendrickx-vd Bogaart leverden een meesterwerk af door nog derde te worden, voor de Brit Brown en de moegestreden Tsjech Lukas Cerny. Maris Rupeiks kon dit keer voor Letland op zes, wel een acceptabel resultaat neerzetten, en Hermans leverde finaal op zeven nog een sterke tweede score af voor Nederland. Neil Campbell liet voor het kansloze Ierland een nette achtste plek noteren, ten nadele van de jonge Franse broers Thomas, die erin geslaagd waren om vanaf de tweede startrij, als zevende de openingsronde uit te komen. Vejchoda pakte voor Tsjechie de tiende plek. Wegens het uitvallen van Auvray, kon Frankrijk geen tweede resultaat optekenen, en heeft hiermee dus al meteen een schrapresultaat aan de broek.
Belgie heeft in de tussenstand de leiding overgenomen van de Tsjechen. De finale straks lijkt te gaan uitdraaien op een – alweer – rechtstreeks duel Belgie-Nederland. Tsjechie is eveneens nog niet uitgeteld, terwijl eigenlijk ook Engeland, Letland en Frankrijk eveneens nog mogen blijven hopen op een podiumplek.
Tussenstand na twee reeksen :
1. Belgie 14 ptn
2. Nederland 20 ptn
3. Tsjechie 21 ptn
4. Engeland 32 ptn
5. Letland 40 ptn
6. Frankrijk 52 ptn
Bijzonder belangrijk wordt het feit dat straks na de slotmanche elk land een slechtse schrapresultaat kan inbrengen en dus enkel de vijf beste uitslagen in aanmerking worden genomen.
In de beslissende race trokken de Tsjechische broers Cermak de wedstrijd op gang , voor Hendrickx-vd Bogaart, Willemsen-vd Putten, Daiders, Brown en alweer die Franse Thomas-broers. Hermans-van Gaalen trokken als zevende op pad en dat opende meteen perspectieven voor Nederland, aangezien de tweede Belgische equipe Adriaenssen-Daiders pas als zeventiende het veld indoken. Terwijl vooraan Jan Hendrickx koploper Cermak het vuur aan de schenen legde, perste Ben Adriaenssen er een remonte uit om U tegen te zeggen. Halfkoers had Hendrickx de leiding over genomen en zat Adriaenssen al zevende, met voor zich de Hollandse equipes van Hermans en Willemsen.
Terwijl de Nederlanders een paar keer haasje over speelden, stootte Adriaenssen door naar plaats vijf, en nam daarna ook nog Brown – spartelend met een gebroken voorvork – te grazen. Een en vier dus voor Belgie wat meteen ruim voldoende was voor de eindzege in de Sidecarcross of Nations, editie 2016. Nederland werd tweede, en Tsjechie , dat met Cermak nu een tweede plaats liet optekenen, werd derde.
Een mooiere afsluiter van een sowieso al magnifiek seizoen, was ondenkbaar.
.
Blocky Pics
Bron sidecarcross.be

August 21, 2016

Blocky Pics is proudly powered by One.com
and the Theme Adventure by Eric Schwarz
©Chris Blockhuys 2016

Blockypics.be

MX Photography